Viltpaj med älgfransyska och champinjoner
Svårighetsgrad: Svår
En viltpaj som objektivt sett inte var den snyggaste men som i slutändan ändå blev snygg eftersom den smakade helt otroligt! Ni vet som med människor, mediokert utseende+bra jävla personlighet=snygg!
Förberedelse: 30 Minuter
Tillagningstid: 210 Minuter
Ingredienser
6 portioner
- Paj
- 1 kg Älgfransyska
- 5 dl Rött vin
- 5 dl Kalvfond
- 1 st Lök
- 2 st Morot
- 2 st Stjälkselleri
- 2 st Vitlök
- 2 tsk Timjan
- 2 tsk Rosmarin
- 250 g Champinjoner
- 2 paket Pajdeg
- 1 st Ägg
- Roux
- 75 g Smör
- 1.5 dl Vetemjöl
- 4 dl Gravy
- 2 dl Mjölk
- 1 dl Grädde
Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.
Så gör du
1.
Putsa och skär köttet i 2x2 cm stora bitar. Lägg i en bunke med örter och häll på vinet. Marinera i kylen över natten.
2.
Mixa grönsakerna till mire poix. Häll av och spara vinet från köttet.
3.
Salta och peppra köttet och bryn tillsammans med mire poix i smör.
4.
Tillsätt vin och fond och låt småputtra tills köttet faller isär, cirka 3 timmar.
5.
Plocka upp och dra isär köttet vid sidan om.
6.
Mixa såsen till en slät gravy och smaka av. Håll varm.
7.
Stek eller koka extra ingredienser som du vill ha i pajen vid sidan om. Stek champinjoner eller koka större bitar morot.
8.
Sätt ugnen på 200 grader.
9.
Gör en roux: Smält smör och vispa i mjölet. Tillsätt 4 dl av gravyn, mjölk och grädde. Vispa och låt tjockna.
10.
Tillsätt köttet och champinjoner och ställ åt sidan.
11.
Klä en form med pajdeg och nagga botten.
12.
Häll över köttblandningen och täck med det andra arket pajdeg. Kläm ihop kanterna med en gaffel och gör ett litet hål i mitten av pajen.
13.
Vispa upp ett ägg och pensla pajen. Grädda i 30 minuter i ugnen.
14.
Servera med potatismos, gravy och en iskall öl.
Kreatörens bästa tips för att lyckas
Du kan marinera köttet över natten för extra smak, men det är inte ett måste. Stek gärna champinjoner eller koka morot att ha i pajen.
Produkter vi på Yummie rekommenderar
Få inspiration från liknande kreatörer
Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.
Kort om kreatören
Populära recept från Beasmaod
Recensioner av receptet Viltpaj med älgfransyska och champinjoner
Det är alltid trevligt med ärlig feedback
Betygsätt!
Logga in för att lämna ett betyg.
Ställ en fråga till kreatören
Du måste vara inloggad för att ställa en fråga.
Andra som sparat detta recept
I sina kokböcker
Tyvärr har inte detta recept sparats till någon kokbok. Är du den första?