Viltpaj med älgfransyska och champinjoner

Svårighetsgrad: Svår

En viltpaj som objektivt sett inte var den snyggaste men som i slutändan ändå blev snygg eftersom den smakade helt otroligt! Ni vet som med människor, mediokert utseende+bra jävla personlighet=snygg!

Förberedelse: 30 Minuter

Tillagningstid: 210 Minuter

Ingredienser

6 portioner
  • Paj
  • 1 kg Älgfransyska
  • 5 dl Rött vin
  • 5 dl Kalvfond
  • 1 st Lök
  • 2 st Morot
  • 2 st Stjälkselleri
  • 2 st Vitlök
  • 2 tsk Timjan
  • 2 tsk Rosmarin
  • 250 g Champinjoner
  • 2 paket Pajdeg
  • 1 st Ägg
  • Roux
  • 75 g Smör
  • 1.5 dl Vetemjöl
  • 4 dl Gravy
  • 2 dl Mjölk
  • 1 dl Grädde

Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.

Så gör du

1.
Putsa och skär köttet i 2x2 cm stora bitar. Lägg i en bunke med örter och häll på vinet. Marinera i kylen över natten.
2.
Mixa grönsakerna till mire poix. Häll av och spara vinet från köttet.
3.
Salta och peppra köttet och bryn tillsammans med mire poix i smör.
4.
Tillsätt vin och fond och låt småputtra tills köttet faller isär, cirka 3 timmar.
5.
Plocka upp och dra isär köttet vid sidan om.
6.
Mixa såsen till en slät gravy och smaka av. Håll varm.
7.
Stek eller koka extra ingredienser som du vill ha i pajen vid sidan om. Stek champinjoner eller koka större bitar morot.
8.
Sätt ugnen på 200 grader.
9.
Gör en roux: Smält smör och vispa i mjölet. Tillsätt 4 dl av gravyn, mjölk och grädde. Vispa och låt tjockna.
10.
Tillsätt köttet och champinjoner och ställ åt sidan.
11.
Klä en form med pajdeg och nagga botten.
12.
Häll över köttblandningen och täck med det andra arket pajdeg. Kläm ihop kanterna med en gaffel och gör ett litet hål i mitten av pajen.
13.
Vispa upp ett ägg och pensla pajen. Grädda i 30 minuter i ugnen.
14.
Servera med potatismos, gravy och en iskall öl.

Kreatörens bästa tips för att lyckas

Du kan marinera köttet över natten för extra smak, men det är inte ett måste. Stek gärna champinjoner eller koka morot att ha i pajen.

Har du tillagat denna rätt?

Berätta för kreatören vad du tyckte

Produkter vi på Yummie rekommenderar

Annons

Decantör För Luftning Av Vin

Annons

Houcho skalkniv

Annons

Akio Flexibel Filékniv 19 cm

Annons

Måttsats 4 st

Få inspiration från liknande kreatörer

Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.

Kort om kreatören

Populära recept från Beasmaod

30 Minuter

Chili con Carne på lammfärs med salsa verde och majssallad

20 Minuter

Hannas Saint Agur-sås

20 Minuter

Bangbang kyckling

5 Minuter

Halstrad tonfisksallad med grapefrukt och yuzu ponzu

Recensioner av​ receptet Viltpaj med älgfransyska och champinjoner

Det är alltid trevligt med ärlig feedback

Betygsätt!

Ställ en fråga till kreatören

Andra som sparat detta recept

I sina kokböcker

Tyvärr har inte detta recept sparats till någon kokbok. Är du den första?

Dags att bli viral?

Vad kul! Vi har nämligen skapat ett format som du enkelt kopierar och klistrar in!

Kopierat!

Är du säker på att du vill ta bort ditt recept? Vi gillade det verkligen...

Men hey, du är alltid välkommen tillbaka med nya godbitar!