Tomattarte på filodeg med sardeller och vitost
Svårighetsgrad: Medel
Filodegen kallar på mig! Vad mer ska jag laga? Det här var iallafall pissgott. Pan con tomate med sardell but make it a crisp lil tarte.
Förberedelse: 20 Minuter
Tillagningstid: 115 Minuter
Ingredienser
4 portioner
- 1 paket Filodeg
- 1 paket Tomater
- 150 g Fetaost
- 1 paket Sardeller
- 50 g Smör
- 2 st Vitlöksklyftor
- 1 knippe Rosmarin
- 1 knippe Timjan
- 1 knippe Oregano
- 2 msk Honung
- 1 msk Sherryvinäger
- 1 tsk Salt
- 1 dl Olivolja
Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.
Så gör du
1.
Sätt ugnen på 125 grader varmluft.
2.
Halvera tomaterna och sprid ut på ett bakplåtspapper med snittytan uppåt.
3.
Salta tomaterna och sätt in i ugnen i cirka 60–90 minuter tills majoriteten av vätskan försvunnit. Ta ut ur ugnen, häll över i en behållare och fyll på med olivolja så att det täcker en tredjedel av behållaren. Sätt åt sidan.
4.
Sätt ugnen på 200 grader.
5.
Smält smöret och tillsätt den skivade vitlöken och kryddorna. Låt det dofta ordentligt.
6.
Pensla filodegsarken med smöret.
7.
Skåra arken 2 cm från kanterna för att markera var fyllningen ska vara och för att kunna vika.
8.
Fyll rektangeln med smulad vitost, de ugnsrostade tomaterna och till sist de skivade färska tomaterna.
9.
Häll över resterande smör, ringla över lite honung, skvätt över sherryvinäger och salta.
10.
Vik över kanterna och pensla dem med olivolja eller mer smält smör.
11.
Grädda i ugnen tills tarte är gyllene och fin, cirka 25 minuter.
12.
Ta ut ur ugnen och toppa med sardeller.
13.
Ät och njut!
Kreatörens bästa tips för att lyckas
Du kan förbereda de ugnsrostade tomaterna i förväg och förvara dem i olivolja för extra smak.
Produkter vi på Yummie rekommenderar
Få inspiration från liknande kreatörer
Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.
Kort om kreatören
Populära recept från Beasmaod
Recensioner av receptet Tomattarte på filodeg med sardeller och vitost
Det är alltid trevligt med ärlig feedback
Betygsätt!
Logga in för att lämna ett betyg.
Ställ en fråga till kreatören
Du måste vara inloggad för att ställa en fråga.
Andra som sparat detta recept
I sina kokböcker
Tyvärr har inte detta recept sparats till någon kokbok. Är du den första?