Tomatsoppa med pangrattato och örtcreme

Svårighetsgrad: Medel

En len och fyllig tomatsoppa med sting, toppad med örtcrème och krispig pangrattato med rökt fläsk. Perfekt under hela veckan. Har du egna tomater? Använd dem! Då smakar soppan ännu mer sommar.

Förberedelse: 15 Minuter

Tillagningstid: 40 Minuter

Ingredienser

4 portioner
  • Soppa
  • 2 msk Olivolja
  • 3 st Vitlöksklyftor
  • 1 tsk Chiliflakes
  • 0.5 dl Rödvinsvinäger
  • 2 msk Farinsocker
  • 2 tsk Salt
  • 1 tsk Svartpeppar
  • Örtcreme
  • 2 dl Creme Fraiche
  • 1 st Vitlöksklyftor
  • 1 knippe Basilika
  • 1 knippe Persilja
  • 1 nypa Salt
  • 1 nypa Svartpeppar
  • Pangrattato
  • 100 g Rökt sidfläsk
  • 1 dl Ströbröd
  • 1 msk Olivolja
  • 1 st Vitlöksklyftor
  • 1 tsk Svartpeppar

Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.

Så gör du

Tomatsoppan

1.
Skär bort fäste och skåra ett kryss i botten. Koka i 1 minut, kyl i isvatten och ta bort skalet.
2.
Värm olivolja i en stor kastrull. Fräs hela vitlöksklyftor på låg värme tills de blir gyllenbruna.
3.
Tillsätt chiliflakes och låt fräsa någon sekund.
4.
Lägg ner tomaterna, höj värmen och låt soppan koka upp.
5.
Mixa soppan slät med stavmixer.
6.
Rör ner vinäger, farinsocker, salt och peppar.
7.
Låt sjuda i 10–15 minuter.

Örtcreme

1.
Blanda crème fraiche med pressad vitlök och örter.
2.
Smaka av med salt och peppar.

Pangrattato

1.
Stek det finhackade fläsket krispigt i en panna.
2.
Tillsätt olivolja, ströbröd och riven vitlök.
3.
Stek tills allt är gyllenbrunt och knaprigt.
4.
Krydda med peppar.

Servering

1.
Häll upp den varma soppan i skålar, toppa med örtcrème och strö generöst med pangrattato över.

Kreatörens bästa tips för att lyckas

Mixa soppan ordentligt för att få fram den lena texturen, och var inte rädd att smaka upp med mer vinäger eller socker för att hitta balansen. Pangrattaton gör hela rätten då den ger både sälta, krisp och en rökig umami-kick. Servera gärna med surdegsbröd med extra mycket smör.

Har du tillagat denna rätt?

Berätta för kreatören vad du tyckte

Produkter vi på Yummie rekommenderar

Annons

Sprayflaska för olja- och vinäger

Annons

Green Tool Kryddkross

Annons

Gourmet grovt rivjärn 31 cm

Annons

Grand Cru oljesprayflaska 14 cl

Få inspiration från liknande kreatörer

Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.

Kort om kreatören

Jag älskar prylar, har en svaghet för husman och det har mina hundar också. Tyvärr har jag som vana att använda inspiration före instruktion och det har gjort att jag ofta låter känslan, snarare än smaken styra vägen.

I matväg lagar jag det mesta förutom banan, men mår som bäst när grillen är igång och doften av brynt smör, dill och något välstekt ligger i luften.

Populära recept från Karl

35 Minuter

Schnitzel med vitlökspotatis och brynt kaprissmör

15 Minuter

Nduja Pasta

65 Minuter

Kycklingbröst med potatis i ugn

60 Minuter

Kassler i Ugn

Recensioner av​ receptet Tomatsoppa med pangrattato och örtcreme

Det är alltid trevligt med ärlig feedback

Betygsätt!

Receptet har 5 i betyg av totalt 1 recensioner.
Ingemat

Ställ en fråga till kreatören

Andra som sparat detta recept

I sina kokböcker

Tyvärr har inte detta recept sparats till någon kokbok. Är du den första?

Dags att bli viral?

Vad kul! Vi har nämligen skapat ett format som du enkelt kopierar och klistrar in!

Kopierat!

Är du säker på att du vill ta bort ditt recept? Vi gillade det verkligen...

Men hey, du är alltid välkommen tillbaka med nya godbitar!