Tant Ullas Vinbärssnittar

Svårighetsgrad: Lätt

Smöriga, spröda småkakor fyllda med syrlig hemkokt vinbärssylt. En riktig klassiker med en somrig twist, precis som Tant Ulla brukade baka dem.

Förberedelse: 40 Minuter

Tillagningstid: 20 Minuter

Ingredienser

30 portioner
  • Deg
  • 3 dl Vetemjöl
  • 0.5 dl Strösocker
  • 2 tsk Vaniljsocker
  • 165 g Smör
  • 1 st Äggula
  • Sylt
  • 125 g Svarta vinbär
  • 125 g Röda vinbär
  • 1 dl Syltsocker
  • 2 msk Citronjuice
  • 2 krm Vaniljpulver

Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.

Så gör du

Sylt

1.
Rensa vinbären (125 g av varje sort) och lägg dem i en kastrull tillsammans med syltsocker (1 dl), citronjuice (2 msk) och vaniljpulver (2 krm).
2.
Låt blandningen koka upp och sjud på svag värme i ca 10 minuter tills bären kokat sönder och sylten tjocknat. Rör om då och då.
3.
Häll över sylten i en ren burk och låt svalna helt

Smördeg

1.
Lägg vetemjöl (3 dl), strösocker (0,5 dl) och vaniljsocker (2 tsk) i en bunke.
2.
Tillsätt smöret (165 g) i kuber och nyp ihop allt till en smulig massa.
3.
Tillsätt äggulan (1 st) och arbeta snabbt ihop till en deg.
4.
Dela degen i två bitar, forma till stubbar och slå in i plastfolie. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.

Forma, fyll och grädda

1.
Sätt ugnen på 175°C (över- och undervärme).
2.
Ta fram degen och knåda lätt. Rulla ut varje bit till en längd, ca 35 cm lång, och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
3.
Platta till rullarna lite lätt och gör en fördjupning längs hela mitten. Klicka eller spritsa ut den avsvalnade vinbärssylten i spåren.
4.
Grädda i mitten av ugnen i 15–20 minuter tills längderna fått en lätt gyllene färg.
5.
Låt svalna en stund på plåten och skär sedan sneda snittar medan de fortfarande är ljumna.
6.
Låt svalna helt innan servering.

Kreatörens bästa tips för att lyckas

Snittarna går utmärkt att frysa. Justera mängden socker i sylten efter bärens syrlighet. Vill du piffa till dem? Ringla lite florsockerglasyr ovanpå när de har svalnat.

Har du tillagat denna rätt?

Berätta för kreatören vad du tyckte

Produkter vi på Yummie rekommenderar

Annons

Mjölsikt med trähandtag

Annons

Ströare med nät Rostfri 200 g

Annons

Presso förvaringsburk med lock i 12 delar

Annons

Stripe smörkniv

Få inspiration från liknande kreatörer

Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.

Kort om kreatören

Jag älskar prylar, har en svaghet för husman och det har mina hundar också. Tyvärr har jag som vana att använda inspiration före instruktion och det har gjort att jag ofta låter känslan, snarare än smaken styra vägen.

I matväg lagar jag det mesta förutom banan, men mår som bäst när grillen är igång och doften av brynt smör, dill och något välstekt ligger i luften.

Populära recept från Karl

15 Minuter

Pasta med Skinksås

20 Minuter

Firecracker Shrimps

40 Minuter

Baconlindad kycklingbröst med färskost

90 Minuter

Pitabröd

Recensioner av​ receptet Tant Ullas Vinbärssnittar

Det är alltid trevligt med ärlig feedback

Betygsätt!

Receptet har 5 i betyg av totalt 1 recensioner.
struten
Godaste kakan jag någonsin ätit

Ställ en fråga till kreatören

Andra som sparat detta recept

I sina kokböcker

Tyvärr har inte detta recept sparats till någon kokbok. Är du den första?

Dags att bli viral?

Vad kul! Vi har nämligen skapat ett format som du enkelt kopierar och klistrar in!

Kopierat!

Är du säker på att du vill ta bort ditt recept? Vi gillade det verkligen...

Men hey, du är alltid välkommen tillbaka med nya godbitar!