Sotad Pilgrimsmussla med Stuvad Majs

Svårighetsgrad: Lätt

En förrätt som kombinerar krämig, söt majs med sotade pilgrimsmusslor och en syrlig vinägrett på brynt smör, persilja och dragon. En smakrik hyllning till sommaren med inspiration från Tommy Myllymäki.

Förberedelse: 15 Minuter

Tillagningstid: 25 Minuter

Ingredienser

5 portioner
  • Musslor
  • 15 st Pilgrimsmusslor
  • 3 nypa Salt
  • Stuvad Majs
  • 350 g Majs
  • 50 g Smör
  • 2 dl Vispgrädde
  • 1 nypa Salt
  • 1 nypa Svartpeppar
  • Vinägrätt
  • 4 msk Rödvinsvinäger
  • 2 msk Schalottenlök
  • 5 msk Brynt Smör
  • 1 kruka Persilja
  • 1 kruka Dragon
  • 1 nypa Salt

Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.

Så gör du

Stuva Majsen

1.
Lägg majsen (350 g) i en kastrull tillsammans med smör (50 g) och vispgrädde (2 dl). Låt sjuda på låg värme i 10–15 minuter tills grädden reducerats och allt blivit krämigt. Smaka av med salt och svartpeppar.

Blanda vinägrätten

1.
Bryn smöret (5 msk) i en liten kastrull tills det doftar nötigt och är gyllenbrunt. Ta av från värmen och låt svalna något.
2.
Blanda vinäger (4 msk), finhackad schalottenlök (2 msk) och brynt smör i en skål. Hacka persilja och dragon fint och vänd ner. Smaka av med en nypa salt.

Stek och Montera

1.
Torka pilgrimsmusslorna (15 st) torra med hushållspapper. Krydda med salt (3 nypor).
2.
Hetta upp en torr, riktigt het panna (gärna gjutjärn eller kolstål). Stek musslorna snabbt, ca 30–45 sekunder per sida, tills de får en gyllene yta men fortfarande är glasiga i mitten.
3.
Lägg en klick stuvad majs i mitten av varje tallrik. Placera 3 sotade musslor ovanpå och ringla över vinägretten. Toppa med lite extra örter om du vill. Servera genast.

Kreatörens bästa tips för att lyckas

För ännu mer smak kan du grilla majskolvar först, skär av kornen och använd dem i stuvningen. Musslorna ska inte flyttas runt i pannan, låt dem ligga still för maximal stekyta. För en matigare version kan du servera med ett tunt rostat bröd eller en liten sallad.

Har du tillagat denna rätt?

Berätta för kreatören vad du tyckte

Produkter vi på Yummie rekommenderar

Annons

Ostron: recept, vett och värt att veta

Annons

Stripe smörkniv

Annons

Twergi salt- och pepparkvarn 23 cm

Annons

Majshållare

Få inspiration från liknande kreatörer

Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.

Kort om kreatören

Jag älskar prylar, har en svaghet för husman och det har mina hundar också. Tyvärr har jag som vana att använda inspiration före instruktion och det har gjort att jag ofta låter känslan, snarare än smaken styra vägen.

I matväg lagar jag det mesta förutom banan, men mår som bäst när grillen är igång och doften av brynt smör, dill och något välstekt ligger i luften.

Populära recept från Karl

15 Minuter

Pasta med Skinksås

20 Minuter

Firecracker Shrimps

40 Minuter

Baconlindad kycklingbröst med färskost

90 Minuter

Pitabröd

Recensioner av​ receptet Sotad Pilgrimsmussla med Stuvad Majs

Det är alltid trevligt med ärlig feedback

Betygsätt!

Receptet har 5 i betyg av totalt 1 recensioner.
CamillaSE
mums

Ställ en fråga till kreatören

Andra som sparat detta recept

I sina kokböcker

Dags att bli viral?

Vad kul! Vi har nämligen skapat ett format som du enkelt kopierar och klistrar in!

Kopierat!

Är du säker på att du vill ta bort ditt recept? Vi gillade det verkligen...

Men hey, du är alltid välkommen tillbaka med nya godbitar!