Shish kebab över öppen eld med tillbehör

Svårighetsgrad: Medel

För fyra år sedan firade jag och några vänner nationaldagen vid Görvälns slott. En sån där dag man bara vill återuppleva om och om igen. Sol, skratt och grillad shish kebab med allt man vill ha till. 

Förberedelse: 35 Minuter

Tillagningstid: 20 Minuter

Ingredienser

8 portioner
  • För shish kebab
  • 500 g Lammfärs
  • 500 g Nötfärs
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 3 msk Paprikapulver
  • 1 msk Chilipulver
  • 1 tsk Chiliflakes
  • 3 msk Spiskummin
  • 1 msk Lökpulver
  • 1 tsk Torkad mynta
  • 2 tsk Salt
  • 1 tsk Svartpeppar
  • För kålsallad
  • 500 g Rödkål
  • 2 st Rödlök
  • 1 kruka Persilja
  • 1 st Citron
  • 2 msk Olivolja
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Svartpeppar
  • För röd sås
  • 1 burk Ajvar
  • 1 msk Tomatpure
  • 1 msk Sambal Oelek
  • 1 st Vitlöksklyftor
  • 0.5 st Citron
  • 1 dl Vatten
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Svartpeppar
  • För tzatziki-variant
  • 500 g Turkisk Yoghurt
  • 0.5 st Gurka
  • 1 st Citron
  • 0.5 msk Honung
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Svartpeppar
  • Till servering
  • 8 st Libabröd

Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.

Så gör du

1.
Blanda lammfärs, nötfärs, vitlök, paprikapulver, chilipulver, chiliflakes, spiskummin, lökpulver, torkad mynta, salt och peppar till en smakrik smet.
2.
Forma smeten till avlånga biffar och trä på spett, eller forma till biffar utan spett.
3.
Grilla eller stek kebaben tills den är genomstekt och har fin färg.
4.
Strimla rödkål, skiva rödlök och finhacka persilja till kålsalladen.
5.
Blanda rödkål, rödlök och persilja med olivolja, salt och peppar. Avsluta med citronsaft och citronzest.
6.
Blanda ajvar, tomatpuré, sambal oelek, pressad vitlök, citronsaft och vatten till röd sås. Smaka av med salt och peppar. Späd med vatten till önskad konsistens.
7.
Riv gurkan och krama ur vätskan till tzatzikin. Blanda med turkisk yoghurt, citronsaft, citronzest, honung, pressad vitlök, salt och peppar.
8.
Servera kebaben i libabröd tillsammans med kålsallad, röd sås och tzatziki.

Kreatörens bästa tips för att lyckas

Servera kebaben i libabröd som rulle för en enkel och rökig upplevelse. Perfekt att laga utomhus med vänner.

Har du tillagat denna rätt?

Berätta för kreatören vad du tyckte

Produkter vi på Yummie rekommenderar

Annons

Kryddburk med kork 150 ml

Annons

Gourmet grovt rivjärn 31 cm

Annons

Köttkvarn manuell gjutjärn storlek 8

Annons

Köttfärshackare

Få inspiration från liknande kreatörer

Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.

Kort om kreatören

Populära recept från matavdanielfinetto

5 Minuter

Halstrad lax med fräsch dressing

60 Minuter

Potatis i ugnen

20 Minuter

Rostad blomkål med chimichurri

35 Minuter

Kycklinggryta med vitlök, citron och timjan

Recensioner av​ receptet Shish kebab över öppen eld med tillbehör

Det är alltid trevligt med ärlig feedback

Betygsätt!

Ställ en fråga till kreatören

Andra som sparat detta recept

I sina kokböcker

Tyvärr har inte detta recept sparats till någon kokbok. Är du den första?

Dags att bli viral?

Vad kul! Vi har nämligen skapat ett format som du enkelt kopierar och klistrar in!

Kopierat!

Är du säker på att du vill ta bort ditt recept? Vi gillade det verkligen...

Men hey, du är alltid välkommen tillbaka med nya godbitar!