Shish kebab över öppen eld med tillbehör
Svårighetsgrad: Medel
För fyra år sedan firade jag och några vänner nationaldagen vid Görvälns slott. En sån där dag man bara vill återuppleva om och om igen. Sol, skratt och grillad shish kebab med allt man vill ha till.
Förberedelse: 35 Minuter
Tillagningstid: 20 Minuter
Ingredienser
8 portioner
- För shish kebab
- 500 g Lammfärs
- 500 g Nötfärs
- 2 st Vitlöksklyftor
- 3 msk Paprikapulver
- 1 msk Chilipulver
- 1 tsk Chiliflakes
- 3 msk Spiskummin
- 1 msk Lökpulver
- 1 tsk Torkad mynta
- 2 tsk Salt
- 1 tsk Svartpeppar
- För kålsallad
- 500 g Rödkål
- 2 st Rödlök
- 1 kruka Persilja
- 1 st Citron
- 2 msk Olivolja
- 1 tsk Salt
- 1 tsk Svartpeppar
- För röd sås
- 1 burk Ajvar
- 1 msk Tomatpure
- 1 msk Sambal Oelek
- 1 st Vitlöksklyftor
- 0.5 st Citron
- 1 dl Vatten
- 1 tsk Salt
- 1 tsk Svartpeppar
- För tzatziki-variant
- 500 g Turkisk Yoghurt
- 0.5 st Gurka
- 1 st Citron
- 0.5 msk Honung
- 2 st Vitlöksklyftor
- 1 tsk Salt
- 1 tsk Svartpeppar
- Till servering
- 8 st Libabröd
Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.
Så gör du
1.
Blanda lammfärs, nötfärs, vitlök, paprikapulver, chilipulver, chiliflakes, spiskummin, lökpulver, torkad mynta, salt och peppar till en smakrik smet.
2.
Forma smeten till avlånga biffar och trä på spett, eller forma till biffar utan spett.
3.
Grilla eller stek kebaben tills den är genomstekt och har fin färg.
4.
Strimla rödkål, skiva rödlök och finhacka persilja till kålsalladen.
5.
Blanda rödkål, rödlök och persilja med olivolja, salt och peppar. Avsluta med citronsaft och citronzest.
6.
Blanda ajvar, tomatpuré, sambal oelek, pressad vitlök, citronsaft och vatten till röd sås. Smaka av med salt och peppar. Späd med vatten till önskad konsistens.
7.
Riv gurkan och krama ur vätskan till tzatzikin. Blanda med turkisk yoghurt, citronsaft, citronzest, honung, pressad vitlök, salt och peppar.
8.
Servera kebaben i libabröd tillsammans med kålsallad, röd sås och tzatziki.
Kreatörens bästa tips för att lyckas
Servera kebaben i libabröd som rulle för en enkel och rökig upplevelse. Perfekt att laga utomhus med vänner.
Produkter vi på Yummie rekommenderar
Få inspiration från liknande kreatörer
Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.
Kort om kreatören
Populära recept från matavdanielfinetto
Recensioner av receptet Shish kebab över öppen eld med tillbehör
Det är alltid trevligt med ärlig feedback
Betygsätt!
Logga in för att lämna ett betyg.
Ställ en fråga till kreatören
Du måste vara inloggad för att ställa en fråga.
Andra som sparat detta recept
I sina kokböcker
Tyvärr har inte detta recept sparats till någon kokbok. Är du den första?