Risotto Carbonara

Svårighetsgrad: Medel

Risotto carbonara är som att få det bästa av två världar i en och samma sked. Krämigheten från risotton och smaken från guanciale gör det här till riktig lyx på tallriken.

Förberedelse: 10 Minuter

Tillagningstid: 35 Minuter

Ingredienser

4 portioner
  • Risotto
  • 3 dl Carnaroli ris
  • 2 st Schalottenlök
  • 2 dl Vitt vin
  • 1 l Kycklingbuljong
  • 300 g Guanciale
  • Äggblandning
  • 4 st Äggula
  • 2 dl Parmesan
  • 2 dl Pecorino
  • 5 nypa Svartpeppar

Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.

Så gör du

Förbered guanciale och äggblandning

1.
Skär guancialen i tärningar eller strimlor. Stek den långsamt i en torr panna tills den blir gyllene och krispig. Låt rinna av på hushållspapper men spara fettet.
2.
Separera äggen och behåll gulorna. Vispa ihop äggulorna med parmesan, pecorino och rikligt med svartpeppar i en skål. Ställ åt sidan.

Koka

1.
Finhacka schalottenlöken och fräs mjuk i lite smör eller olivolja i en vid kastrull eller panna.
2.
Tillsätt riset och rosta någon minut under omrörning. Slå på vinet och låt det koka in.
3.
Tillsätt den varma buljongen, en slev i taget, under ständig omrörning. Låt varje omgång buljong absorberas innan du tillsätter nästa. Detta tar cirka 18–20 minuter.
4.
När riset är al dente och krämigt: ta av från värmen.

Sätt ihop

1.
Rör ner det knapriga guancialefettet och 2/3 av den stekta guancialen i risotton.
2.
Tillsätt äggblandningen under kraftig omrörning så att den binder risotton men inte koagulerar.
3.
Servera genast och toppa med resten av guancialen, extra ost och nymalen svartpeppar.

Kreatörens bästa tips för att lyckas

Servera med ett glas svalt vitt vin och gärna en enkel grönsallad vid sidan av. Vill du ha en extra len konsistens kan du röra i en klick smör precis före servering.

Har du tillagat denna rätt?

Berätta för kreatören vad du tyckte

Produkter vi på Yummie rekommenderar

Annons

Måttkanna 750 ml

Annons

Decantör För Luftning Av Vin

Annons

Kitchen Minis riskokare med to-go lock

Annons

Houcho skalkniv

Få inspiration från liknande kreatörer

Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.

Kort om kreatören

Jag älskar prylar, har en svaghet för husman och det har mina hundar också. Tyvärr har jag som vana att använda inspiration före instruktion och det har gjort att jag ofta låter känslan, snarare än smaken styra vägen.

I matväg lagar jag det mesta förutom banan, men mår som bäst när grillen är igång och doften av brynt smör, dill och något välstekt ligger i luften.

Populära recept från Karl

15 Minuter

Pasta med Skinksås

20 Minuter

Firecracker Shrimps

40 Minuter

Baconlindad kycklingbröst med färskost

90 Minuter

Pitabröd

Recensioner av​ receptet Risotto Carbonara

Det är alltid trevligt med ärlig feedback

Betygsätt!

Ställ en fråga till kreatören

Andra som sparat detta recept

I sina kokböcker

Tyvärr har inte detta recept sparats till någon kokbok. Är du den första?

Dags att bli viral?

Vad kul! Vi har nämligen skapat ett format som du enkelt kopierar och klistrar in!

Kopierat!

Är du säker på att du vill ta bort ditt recept? Vi gillade det verkligen...

Men hey, du är alltid välkommen tillbaka med nya godbitar!