Potatisgratäng

Svårighetsgrad: Lätt

Här kommer ett enkelt men lyxigt recept på en krämig potatisgratäng där potatisen först kokas försiktigt i grädde för att släppa stärkelsen.

Förberedelse: 25 Minuter

Tillagningstid: 40 Minuter

356 betyg

Ingredienser

8 portioner
  • 2 kg Mandelpotatis
  • 6 dl Grädde
  • 4 st Vitlöksklyftor
  • 2 st Lagerblad
  • 2 dl Gruyere
  • 25 g Smör

Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.

Så gör du

Förberedelse

1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Skala potatisen och skär den i tunna skivor, cirka 3 mm tjocka. Använd gärna mandolin för bästa resultat.

Förkoka potatisen

1.
Lägg potatisskivorna i en kastrull och häll på grädden så det precis täcker.
2.
Tillsätt vitlök och lagerblad.
3.
Låt potatisen sjuda försiktigt på låg värme i ca 8–10 minuter, tills potatisen börjar mjukna något och stärkelsen släpps ut i grädden. Rör försiktigt då och då så att det inte fastnar i botten.
4.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Gratinering

1.
Smörj en ugnssäker form med smör.
2.
Lyft över potatisen till formen med en hålslev, och häll sedan över grädden tills potatisen täcks.
3.
Strö över den rivna osten jämnt över gratängen.
4.
Gratinera mitt i ugnen i cirka 30–40 minuter tills gratängen fått en gyllenbrun yta och potatisen är helt mjuk när du känner med en kniv.

Kreatörens bästa tips för att lyckas

För extra smak kan du lägga till färska örter som exempelvis timjan eller rosmarin när du kokar potatisen. Gratängen är fantastisk till både kött, fågel och fisk eller bara tillsammans med en god sallad.

Har du tillagat denna rätt?

Betygsätt detta recept

Usch, det här gillade jag inte alls..

Se alla 56 kommentarer

Vi rekommenderar dessa produkter till detta recept

Annons

Gourmet Whip Sifon för varmt och kallt 0,5L

Annons

Kryddburk med kork 150 ml

Annons

Potatisskalare i Bok

Annons

Stripe smörkniv

Gillade du receptet?

Här ska jag hitta på en bra text.

Kort om kreatören

Jag älskar prylar, har en svaghet för husman och det har mina hundar också. Tyvärr har jag som vana att använda inspiration före instruktion och det har gjort att jag ofta låter känslan, snarare än smaken styra vägen.

I matväg lagar jag det mesta förutom banan, men mår som bäst när grillen är igång och doften av brynt smör, dill och något välstekt ligger i luften.

Populära recept från Kalle

40 Minuter

Smashad Potatissallad med Parmesankräm

10 Minuter

Vinbärssylt med vanilj och citron

20 Minuter

Tant Ullas Vinbärssnittar

25 Minuter

Sotad Pilgrimsmussla med Stuvad Majs

Andra som sparat detta recept

I sina kokböcker

Betyg & Frågeställningar

Karl Åhgren den 10 Januari

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Gilla kommentar / Svara

Karl Åhgren den 10 Januari

Varför använde du inte Guanciale istället för klassisk svensk bacon?

Gilla kommentar / Svara

Dags att bli viral?

Vad kul! Vi har nämligen skapat ett format som du enkelt kopierar och delar!

Du behöver logga in för att skapa recept