Potatisgratäng

Svårighetsgrad: Lätt

Här kommer ett enkelt men lyxigt recept på en krämig potatisgratäng där potatisen först kokas försiktigt i grädde för att släppa stärkelsen.

Förberedelse: 25 Minuter

Tillagningstid: 40 Minuter

Ingredienser

8 portioner
  • 2 kg Mandelpotatis
  • 6 dl Grädde
  • 4 st Vitlöksklyftor
  • 2 st Lagerblad
  • 2 dl Gruyere
  • 25 g Smör

Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.

Så gör du

Förberedelse

1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Skala potatisen och skär den i tunna skivor, cirka 3 mm tjocka. Använd gärna mandolin för bästa resultat.

Förkoka potatisen

1.
Lägg potatisskivorna i en kastrull och häll på grädden så det precis täcker.
2.
Tillsätt vitlök och lagerblad.
3.
Låt potatisen sjuda försiktigt på låg värme i ca 8–10 minuter, tills potatisen börjar mjukna något och stärkelsen släpps ut i grädden. Rör försiktigt då och då så att det inte fastnar i botten.
4.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Gratinering

1.
Smörj en ugnssäker form med smör.
2.
Lyft över potatisen till formen med en hålslev, och häll sedan över grädden tills potatisen täcks.
3.
Strö över den rivna osten jämnt över gratängen.
4.
Gratinera mitt i ugnen i cirka 30–40 minuter tills gratängen fått en gyllenbrun yta och potatisen är helt mjuk när du känner med en kniv.

Kreatörens bästa tips för att lyckas

För extra smak kan du lägga till färska örter som exempelvis timjan eller rosmarin när du kokar potatisen. Gratängen är fantastisk till både kött, fågel och fisk eller bara tillsammans med en god sallad.

Har du tillagat denna rätt?

Berätta för kreatören vad du tyckte

Produkter vi på Yummie rekommenderar

Annons

Gourmet grovt rivjärn 31 cm

Annons

Kryddburk med kork 150 ml

Annons

Potatisskalare i Bok

Annons

Gourmet Whip Sifon för varmt och kallt 0,5L

Få inspiration från liknande kreatörer

Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.

Kort om kreatören

Jag älskar prylar, har en svaghet för husman och det har mina hundar också. Tyvärr har jag som vana att använda inspiration före instruktion och det har gjort att jag ofta låter känslan, snarare än smaken styra vägen.

I matväg lagar jag det mesta förutom banan, men mår som bäst när grillen är igång och doften av brynt smör, dill och något välstekt ligger i luften.

Populära recept från Karl

15 Minuter

Pasta med Skinksås

20 Minuter

Firecracker Shrimps

40 Minuter

Baconlindad kycklingbröst med färskost

90 Minuter

Pitabröd

Recensioner av​ receptet Potatisgratäng

Det är alltid trevligt med ärlig feedback

Betygsätt!

Ställ en fråga till kreatören

Andra som sparat detta recept

I sina kokböcker

Dags att bli viral?

Vad kul! Vi har nämligen skapat ett format som du enkelt kopierar och klistrar in!

Kopierat!

Är du säker på att du vill ta bort ditt recept? Vi gillade det verkligen...

Men hey, du är alltid välkommen tillbaka med nya godbitar!