Potatis- och purjolökssoppa med knaprigt sidfläsk och parmesanchips

Svårighetsgrad: Lätt

Funkar som lunch, middag, till vardags och helg!

Förberedelse: 20 Minuter

Tillagningstid: 40 Minuter

Ingredienser

4 portioner
  • För soppan
  • 500 g Mjölig potatis
  • 1 st Purjolök
  • 1 st Gul Lök
  • 3 st Vitlöksklyftor
  • 1 dl Vitt vin
  • 3 dl Grädde
  • 1 msk Creme Fraiche
  • 0.5 dl Kycklingfond
  • 1 krm Torkad timjan
  • 1 msk Smör
  • 1 msk Olivolja
  • 1 tsk Salt
  • 1 krm Svartpeppar
  • 5 dl Vatten
  • För tillbehör och topping
  • 1 paket Bacon
  • 100 g Parmesan
  • 1 knippe Gräslök

Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.

Så gör du

1.
Skala potatisen och dela i bitar.
2.
Finhacka purjolöken och skölj om den är jordig.
3.
Skiva lök och vitlök.
4.
Fräs purjolök, vitlök och lök tillsammans med timjan i smör och olivolja tills det mjuknat utan att få färg.
5.
Tillsätt vitt vin och låt det reducera till hälften.
6.
Tillsätt potatis och kycklingfond.
7.
Häll på vatten så det precis täcker.
8.
Koka under lock cirka 20 minuter tills potatisen är mjuk.
9.
Mixa soppan slät med stavmixer.
10.
Tillsätt grädde och creme fraiche och låt småputtra cirka 10 minuter.
11.
Smaka av med salt och peppar, eventuellt lite mer vin.
12.
Skiva bacon och stek krispigt.
13.
Riv parmesan och lägg i små runda högar på bakplåtspapper.
14.
Baka i ugn på 200 grader cirka 10 minuter tills de är lätt gyllenbruna.
15.
Låt parmesanchipsen svalna några minuter.
16.
Servera soppan toppad med knaprigt bacon, parmesanchips och finhackad gräslök.

Kreatörens bästa tips för att lyckas

Lycka till, smaklig måltid!

Har du tillagat denna rätt?

Berätta för kreatören vad du tyckte

Produkter vi på Yummie rekommenderar

Annons

Classic 1891 Allkniv 13 cm

Annons

Potatisskalare i Bok

Annons

NI GNM-07 Grönsakskniv oriental 15 cm

Annons

Gourmet grovt rivjärn 31 cm

Få inspiration från liknande kreatörer

Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.

Kort om kreatören

Populära recept från Matmedmartin

25 Minuter

Krämig pasta marinara med mozzarella och basilika

40 Minuter

Butter chicken

40 Minuter

Krämig pumpasoppa med ost- och skinkmacka

20 Minuter

Asiatisk kycklingfärssås med jasminris

Recensioner av​ receptet Potatis- och purjolökssoppa med knaprigt sidfläsk och parmesanchips

Det är alltid trevligt med ärlig feedback

Betygsätt!

Ställ en fråga till kreatören

Andra som sparat detta recept

I sina kokböcker

Tyvärr har inte detta recept sparats till någon kokbok. Är du den första?

Dags att bli viral?

Vad kul! Vi har nämligen skapat ett format som du enkelt kopierar och klistrar in!

Kopierat!

Är du säker på att du vill ta bort ditt recept? Vi gillade det verkligen...

Men hey, du är alltid välkommen tillbaka med nya godbitar!