Potatis- och purjolökssoppa med knaprigt sidfläsk och parmesanchips
Svårighetsgrad: Lätt
Funkar som lunch, middag, till vardags och helg!
Förberedelse: 20 Minuter
Tillagningstid: 40 Minuter
Ingredienser
4 portioner
- För soppan
- 500 g Mjölig potatis
- 1 st Purjolök
- 1 st Gul Lök
- 3 st Vitlöksklyftor
- 1 dl Vitt vin
- 3 dl Grädde
- 1 msk Creme Fraiche
- 0.5 dl Kycklingfond
- 1 krm Torkad timjan
- 1 msk Smör
- 1 msk Olivolja
- 1 tsk Salt
- 1 krm Svartpeppar
- 5 dl Vatten
- För tillbehör och topping
- 1 paket Bacon
- 100 g Parmesan
- 1 knippe Gräslök
Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.
Så gör du
1.
Skala potatisen och dela i bitar.
2.
Finhacka purjolöken och skölj om den är jordig.
3.
Skiva lök och vitlök.
4.
Fräs purjolök, vitlök och lök tillsammans med timjan i smör och olivolja tills det mjuknat utan att få färg.
5.
Tillsätt vitt vin och låt det reducera till hälften.
6.
Tillsätt potatis och kycklingfond.
7.
Häll på vatten så det precis täcker.
8.
Koka under lock cirka 20 minuter tills potatisen är mjuk.
9.
Mixa soppan slät med stavmixer.
10.
Tillsätt grädde och creme fraiche och låt småputtra cirka 10 minuter.
11.
Smaka av med salt och peppar, eventuellt lite mer vin.
12.
Skiva bacon och stek krispigt.
13.
Riv parmesan och lägg i små runda högar på bakplåtspapper.
14.
Baka i ugn på 200 grader cirka 10 minuter tills de är lätt gyllenbruna.
15.
Låt parmesanchipsen svalna några minuter.
16.
Servera soppan toppad med knaprigt bacon, parmesanchips och finhackad gräslök.
Kreatörens bästa tips för att lyckas
Lycka till, smaklig måltid!
Produkter vi på Yummie rekommenderar
Få inspiration från liknande kreatörer
Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.
Kort om kreatören
Populära recept från Matmedmartin
Recensioner av receptet Potatis- och purjolökssoppa med knaprigt sidfläsk och parmesanchips
Det är alltid trevligt med ärlig feedback
Betygsätt!
Logga in för att lämna ett betyg.
Ställ en fråga till kreatören
Du måste vara inloggad för att ställa en fråga.
Andra som sparat detta recept
I sina kokböcker
Tyvärr har inte detta recept sparats till någon kokbok. Är du den första?