Pitabröd

Svårighetsgrad: Medel

Mjuka och fluffiga pitabröd som blir perfekta att fylla med kebab, gyros, falafel eller grillade grönsaker. Dom blir godast som nygräddade men går också utmärkt att frysa in.

Förberedelse: 20 Minuter

Tillagningstid: 90 Minuter

Ingredienser

12 portioner
  • 25 g Jäst
  • 5 dl Vatten
  • 1.5 tsk Salt
  • 1 msk Honung
  • 3 msk Olivolja
  • 12 dl Vetemjöl

Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.

Så gör du

1.
Smula ner jästen i en stor bunke och rör ut den med vattnet.
2.
Tillsätt salt, honung och olivolja och rör om.
3.
Arbeta in vetemjölet lite i taget tills du får en smidig deg som släpper från kanterna.
4.
Täck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa i ca 1 timme.
5.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord och dela i 10-12 jämnstora bitar.
6.
Forma varje bit till en boll och kavla ut dem till rundlar, cirka 0,5 cm tjocka.
7.
Låt rundlarna vila i 10–15 minuter medan ugnen värms upp till 250°C.
8.
Lägg bröden på en het plåt eller baksten och grädda i mitten av ugnen i 8 minuter. De ska puffa upp och få lite färg.
9.
Låt svalna under bakduk om du vill ha dem mjuka.

Kreatörens bästa tips för att lyckas

Kavla bröden tunt men inte för tunt, och se till att ugnen är riktigt varm innan du gräddar, då får du den klassiska luftfickan inuti. Pitabröd passar till det mesta, från gyros och kebab till grillade grönsaker eller som ett enkelt tillbehör med hummus.

Har du tillagat denna rätt?

Berätta för kreatören vad du tyckte

Produkter vi på Yummie rekommenderar

Annons

Nectar Honungsburk spiral 45 cl

Annons

Twergi salt- och pepparkvarn 23 cm

Annons

Måttsats 4 st

Få inspiration från liknande kreatörer

Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.

Kort om kreatören

Jag älskar prylar, har en svaghet för husman och det har mina hundar också. Tyvärr har jag som vana att använda inspiration före instruktion och det har gjort att jag ofta låter känslan, snarare än smaken styra vägen.

I matväg lagar jag det mesta förutom banan, men mår som bäst när grillen är igång och doften av brynt smör, dill och något välstekt ligger i luften.

Populära recept från Karl

15 Minuter

Pasta med Skinksås

20 Minuter

Firecracker Shrimps

40 Minuter

Baconlindad kycklingbröst med färskost

5 Minuter

Kebabsås

Recensioner av​ receptet Pitabröd

Det är alltid trevligt med ärlig feedback

Betygsätt!

Ställ en fråga till kreatören

Andra som sparat detta recept

I sina kokböcker

Tyvärr har inte detta recept sparats till någon kokbok. Är du den första?

Dags att bli viral?

Vad kul! Vi har nämligen skapat ett format som du enkelt kopierar och klistrar in!

Kopierat!

Är du säker på att du vill ta bort ditt recept? Vi gillade det verkligen...

Men hey, du är alltid välkommen tillbaka med nya godbitar!