Panerad kolja med kall dillsås

Svårighetsgrad: Medel

Frasigt panerad kolja med en kall dillsås serverad med kokt potatis och citron. En riktig nostalgirätt med enkel och hemlagad känsla.

Förberedelse: 10 Minuter

Tillagningstid: 30 Minuter

356 betyg

Ingredienser

4 portioner
  • Kolja
  • 700 g Kolja
  • 1 dl Vetemjöl
  • 2 st Ägg
  • 1 dl Ströbröd
  • 1 dl Panko
  • 1 tsk Paprikapulver
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Svartpeppar
  • 100 g Smör
  • Dillsås
  • 2 dl Creme Fraiche
  • 2 msk Majonnäs
  • 2 tsk Bostongurka
  • 0.5 st Citron
  • 2 nypa Strösocker
  • 1 knippe Dill
  • 1 nypa Salt
  • 1 nypa Svartpeppar
  • Till Servering
  • 1 st Citron
  • 300 g Gröna ärtor
  • 600 g Potatis

Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.

Så gör du

Sås

1.
Blanda crème fraîche (2 dl), majonnäs (2 msk), bostongurka (2 tsk), citronsaft (0,5 st), socker (2 nypor), dill (ca 1 knippe), salt och svartpeppar i en skål. Rör ihop och ställ kallt.

Tillagning

1.
Skala (om du vill) och koka potatisen (800 g) i saltat vatten tills den är mjuk, ca 15–20 minuter beroende på storlek.
2.
Skär koljafilén (600–700 g) i portionsbitar. Krydda med salt.
3.
Vänd först i vetemjöl (1 dl), sedan uppvispat ägg (2 st), och sist i en blandning av ströbröd (1 dl), panko (1 dl), salt, svartpeppar och paprikapulver (1 tsk).
4.
Hetta upp smör i en stekpanna och stek fisken gyllene och frasig på medelvärme, ca 3–4 minuter per sida beroende på tjocklek.
5.
Lägg upp fisken med kokt potatis, en klick kall dillsås, en klyfta citron och gröna ärtor.

Kreatörens bästa tips för att lyckas

Vill du ha det ännu frasigare? Dubbelpanera fisken eller byt ut smöret mot en neutral olja för extra knaprig yta.

Har du tillagat denna rätt?

Betygsätt detta recept

Usch, det här gillade jag inte alls..

Se alla 56 kommentarer

Vi rekommenderar dessa produkter till detta recept

Annons

Grand Cru förvaringsburk i glas

Annons

Presso förvaringsburk med lock i 12 delar

Annons

Ångkokare i Bambu 20 cm

Annons

G-20 bred filékniv 21 cm flexibel

Gillade du receptet?

Här ska jag hitta på en bra text.

Kort om kreatören

Jag älskar prylar, har en svaghet för husman och det har mina hundar också. Tyvärr har jag som vana att använda inspiration före instruktion och det har gjort att jag ofta låter känslan, snarare än smaken styra vägen.

I matväg lagar jag det mesta förutom banan, men mår som bäst när grillen är igång och doften av brynt smör, dill och något välstekt ligger i luften.

Populära recept från Kalle

40 Minuter

Smashad Potatissallad med Parmesankräm

10 Minuter

Vinbärssylt med vanilj och citron

20 Minuter

Tant Ullas Vinbärssnittar

25 Minuter

Sotad Pilgrimsmussla med Stuvad Majs

Andra som sparat detta recept

I sina kokböcker

Tyvärr har inte detta recept sparats till någon kokbok. Är du den första?

Betyg & Frågeställningar

Karl Åhgren den 10 Januari

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Gilla kommentar / Svara

Karl Åhgren den 10 Januari

Varför använde du inte Guanciale istället för klassisk svensk bacon?

Gilla kommentar / Svara

Dags att bli viral?

Vad kul! Vi har nämligen skapat ett format som du enkelt kopierar och delar!

Du behöver logga in för att skapa recept