Panerad kolja med kall dillsås

Svårighetsgrad: Medel

Frasigt panerad kolja med en kall dillsås serverad med kokt potatis och citron. En riktig nostalgirätt med enkel och hemlagad känsla.

Förberedelse: 10 Minuter

Tillagningstid: 30 Minuter

Ingredienser

4 portioner
  • Kolja
  • 700 g Kolja
  • 1 dl Vetemjöl
  • 2 st Ägg
  • 1 dl Ströbröd
  • 1 dl Panko
  • 1 tsk Paprikapulver
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Svartpeppar
  • 100 g Smör
  • Dillsås
  • 2 dl Creme Fraiche
  • 2 msk Majonnäs
  • 2 tsk Bostongurka
  • 0.5 st Citron
  • 2 nypa Strösocker
  • 1 knippe Dill
  • 1 nypa Salt
  • 1 nypa Svartpeppar
  • Till Servering
  • 1 st Citron
  • 300 g Gröna ärtor
  • 600 g Potatis

Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.

Så gör du

Sås

1.
Blanda crème fraîche (2 dl), majonnäs (2 msk), bostongurka (2 tsk), citronsaft (0,5 st), socker (2 nypor), dill (ca 1 knippe), salt och svartpeppar i en skål. Rör ihop och ställ kallt.

Tillagning

1.
Skala (om du vill) och koka potatisen (800 g) i saltat vatten tills den är mjuk, ca 15–20 minuter beroende på storlek.
2.
Skär koljafilén (600–700 g) i portionsbitar. Krydda med salt.
3.
Vänd först i vetemjöl (1 dl), sedan uppvispat ägg (2 st), och sist i en blandning av ströbröd (1 dl), panko (1 dl), salt, svartpeppar och paprikapulver (1 tsk).
4.
Hetta upp smör i en stekpanna och stek fisken gyllene och frasig på medelvärme, ca 3–4 minuter per sida beroende på tjocklek.
5.
Lägg upp fisken med kokt potatis, en klick kall dillsås, en klyfta citron och gröna ärtor.

Kreatörens bästa tips för att lyckas

Vill du ha det ännu frasigare? Dubbelpanera fisken eller byt ut smöret mot en neutral olja för extra knaprig yta.

Har du tillagat denna rätt?

Berätta för kreatören vad du tyckte

Produkter vi på Yummie rekommenderar

Annons

KitchenAid stavmixer set

Annons

Äggring i Silikon

Annons

G-20 bred filékniv 21 cm flexibel

Annons

Mjölsikt med trähandtag

Få inspiration från liknande kreatörer

Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.

Kort om kreatören

Jag älskar prylar, har en svaghet för husman och det har mina hundar också. Tyvärr har jag som vana att använda inspiration före instruktion och det har gjort att jag ofta låter känslan, snarare än smaken styra vägen.

I matväg lagar jag det mesta förutom banan, men mår som bäst när grillen är igång och doften av brynt smör, dill och något välstekt ligger i luften.

Populära recept från Karl

15 Minuter

Pasta med Skinksås

20 Minuter

Firecracker Shrimps

40 Minuter

Baconlindad kycklingbröst med färskost

90 Minuter

Pitabröd

Recensioner av​ receptet Panerad kolja med kall dillsås

Det är alltid trevligt med ärlig feedback

Betygsätt!

Ställ en fråga till kreatören

Andra som sparat detta recept

I sina kokböcker

Tyvärr har inte detta recept sparats till någon kokbok. Är du den första?

Dags att bli viral?

Vad kul! Vi har nämligen skapat ett format som du enkelt kopierar och klistrar in!

Kopierat!

Är du säker på att du vill ta bort ditt recept? Vi gillade det verkligen...

Men hey, du är alltid välkommen tillbaka med nya godbitar!