Lisurs Morotskaka
Svårighetsgrad: Medel
Lisurs Morotskaka är inte vilken morotskaka som helst. Det här är en saftig klassiker med ett frostingtäcke så lent att det får dig att skicka alla andra recept i pension. Men du, följ instruktionerna noga, särskilt när det gäller frostingen för annars blir det kaooozzz.
Förberedelse: 20 Minuter
Tillagningstid: 50 Minuter
Ingredienser
1 portioner
- Morotskaka
- 3 st Ägg
- 3 dl Strösocker
- 3 dl Vetemjöl
- 1 tsk Vaniljsocker
- 3 tsk Bakpulver
- 1.5 tsk Kanel
- 1 msk Kardemumma
- 0.5 tsk Malen ingefära
- 1 nypa Salt
- 1.5 dl Solrosolja
- 4.5 dl Rivna morötter
- Frosting
- 120 g Smör
- 120 g Philadelphia
- 8 dl Florsocker
- 2 tsk Vaniljsocker
- 0.5 tsk Limezest
Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.
Så gör du
Kakan
1.
Sätt ugnen på 150 grader.
2.
Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt. Ca 5 min.
3.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel, kardemumma, ingefära och salt i en separat skål.
4.
Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Sikta gärna med sil.
5.
Tillsätt oljan och de rivna morötterna. Rör med slickepott.
6.
Häll smeten i en smord springform, ca 24 cm. Sätt bakplåtspapper i botten.
7.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter. Testa med sticka, den ska komma ut torr men kör den inte för länge så kakan blir torr.
8.
Låt kakan svalna helt innan du lägger på frostingen.
Frosting med disciplin
1.
Lägg det rumsvarma smöret i en skål. Obs går ej med kallt smör.
2.
Vispa med elvisp i minst 2 minuter. Ingen lathet här!
3.
Tillsätt kall Philadelphia och vispa ihop snabbt. Ej för länge, då kan den bli rinnig.
4.
Sikta ner florsocker + vaniljsocker.
5.
Vispa till en len och stabil kräm. Ingen grynighet ska förekomma, då får du göra om.
6.
Tillsätt en skvätt citronsaft. Smaka av och se om du behöver mer florsocker. Kan även tillsätta mer florsocker för en fastare frosting.
Montering
1.
Dela den svala morotskakan i två delar, gärna med en brödkniv.
2.
Lyft bort överdelen med hjälp av en tallrik, Vänd upp underdelen på ett kakfat, ta bort bakplåtspappret från formen och bred på halva frostingen. Lägg på överdelen och resten av frostingen.
3.
Strö hackade mandlar på och servera med syrliga bär, tex blåbär eller svarta vinbär.
4.
Servera stolt och låt gästerna fråga efter receptet (du får gärna säga att det är ditt eget).
Kreatörens bästa tips för att lyckas
Produkter vi på Yummie rekommenderar
Få inspiration från liknande kreatörer
Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.
Kort om kreatören
Populära recept från Lisur
Vi hittade inga fler recept hos användaren :(
Recensioner av receptet Lisurs Morotskaka
Det är alltid trevligt med ärlig feedback
Betygsätt!
Receptet har 5 i betyg av totalt 1 recensioner.
Logga in för att lämna ett betyg.
Gourmandz
★★★★★
Ställ en fråga till kreatören
Du måste vara inloggad för att ställa en fråga.
Andra som sparat detta recept
I sina kokböcker
Tyvärr har inte detta recept sparats till någon kokbok. Är du den första?