Knäckig Äppelpaj med Rabarber

Svårighetsgrad: Lätt

En ljuvlig kombination av söta äpplen och syrlig rabarber, täckt med ett knäckigt havretäcke. Servera gärna med vaniljsås eller en kula vaniljglass för en komplett dessertupplevelse.

Förberedelse: 20 Minuter

Tillagningstid: 40 Minuter

356 betyg

Ingredienser

6 portioner
  • Fyllning
  • 4 st Äpple
  • 200 g Rabarber
  • 0.75 dl Strösocker
  • 2 msk Farinsocker
  • 3 tsk Kanel
  • 2 tsk Kardemumma
  • 4 msk Potatismjöl
  • Knäckigt täcke
  • 2 dl Strösocker
  • 2 krm Salt
  • 3 dl Havregryn
  • 1.5 dl Vetemjöl
  • 1 tsk Bakpulver
  • 2 tsk Vaniljsocker
  • 175 g Smör
  • 0.5 dl Ljus Sirap

Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.

Så gör du

1.
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
2.
Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Skölj och skär rabarbern i mindre bitar. Blanda äppelbitarna och rabarbern med strösocker, farinsocker, kanel, kardemumma och potatismjöl i en bunke. Fördela blandningen i en smord pajform.
3.
I en annan bunke, blanda strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sirapen. Häll smör- och sirapsblandningen över de torra ingredienserna och rör ihop till en jämn smet.
4.
Klicka ut smeten över fruktfyllningen i pajformen och bred försiktigt ut den till ett jämnt lager.
5.
Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 30–40 minuter, eller tills ytan är gyllenbrun och knäckig.
6.
Låt pajen svalna något innan servering. Servera gärna med vaniljsås eller en kula vaniljglass.

Kreatörens bästa tips för att lyckas

För en extra smakdimension tillsätt lite rivet citronskal i fruktfyllningen. Om du använder fryst rabarber, se till att tina och krama ur överflödig vätska innan användning.

Har du tillagat denna rätt?

Betygsätt detta recept

Usch, det här gillade jag inte alls..

Se alla 56 kommentarer

Vi rekommenderar dessa produkter till detta recept

Annons

Twergi salt- och pepparkvarn 23 cm

Annons

Presso förvaringsburk med lock i 12 delar

Annons

Glasburk med bambulock och måttsked 800 ml

Annons

Måttkanna 750 ml

Gillade du receptet?

Här ska jag hitta på en bra text.

Kort om kreatören

hej hej hej

Populära recept från Kalle

30 Minuter

Panerad kolja med kall dillsås

25 Minuter

Korvstroganoff med ris

20 Minuter

Salsicciapasta med Fetaost & Persilja

40 Minuter

Potatisgratäng

Andra som sparat detta recept

I sina kokböcker

  • Pasta av Kalle
  • Sexigt av Gordon
  • Hungrigt av Tareq
  • Till långhylsor av Struten

Betyg & Frågeställningar

Karl Åhgren den 10 Januari

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Gilla kommentar / Svara

Karl Åhgren den 10 Januari

Varför använde du inte Guanciale istället för klassisk svensk bacon?

Gilla kommentar / Svara

Du behöver logga in för att skapa recept