Hjort med rostad potatis, gräddsås, kantareller och rönnbärsgelé
Svårighetsgrad: Medel
Mysig söndagslunch ute hos Farmor Godde i Saltis! Alltid lika mysigt att få komma ut dit och laga mat i hennes fina kök. Så vackert porslin. Det blev Hjort med rostad potatis, gräddsås, kantareller och rönnbärsgelé. Såklart lite vintriga sallader till. MUMS! Mätt som bara den. Längtar efter julafton nu.
Förberedelse: 20 Minuter
Tillagningstid: 40 Minuter
Ingredienser
4 portioner
- 600 g Hjort
- 800 g Potatis
- 2 dl Grädde
- 4 dl Kantareller
- 3 msk Rönnbärsgelé
- 1 msk Smör
- 1 tsk Salt
- 0.5 tsk Svartpeppar
- st Schalottenlök
- 2 msk Konjak
- 1 msk Torkad timjan
Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.
Så gör du
Tillagnning
1.
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och dela potatisen i bitar. Lägg på en plåt, ringla över olja och salta. Rosta i ugnen cirka 30 minuter tills de är gyllene.
2.
Stek hjorten i smör i en het panna tills den får fin yta. Krydda med salt och peppar. Efterstek i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader för rosa kött.
3.
Fräs kantareller i smör tills de är gyllene i samma panna som du stekte hjorten i. Salta och peppra.
4.
Finhacka schalottenlök och addera med kantarellerna.
5.
Ta ut hälften av kantarellerna och lägg åt sidan.
6.
Häll konjak i stekpannan med det kvarvarande kantarellerna och låt alkoholen brinna eller koka bort.
7.
Koka upp grädde i en kastrull och låt sjuda några minuter tills den tjocknar.
8.
Smaka av med salt och peppar.
9.
Blanda ihop grädden och kantarellerna i pannan till en sås.
10.
Servera hjorten med rostad potatis, kantarellsåsen, rönnbärsgelé och en vintrig sallad.
Kreatörens bästa tips för att lyckas
Låt köttet vila några minuter innan du skär upp det för att behålla saftigheten.
Produkter vi på Yummie rekommenderar
Få inspiration från liknande kreatörer
Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.
Kort om kreatören
Vinnare av Sveriges mästerkock 2024. Här samlar jag mina vardagsräddare, mat jag älskar och så mycket mer!
Populära recept från foodiebytess
Recensioner av receptet Hjort med rostad potatis, gräddsås, kantareller och rönnbärsgelé
Det är alltid trevligt med ärlig feedback
Betygsätt!
Logga in för att lämna ett betyg.
Ställ en fråga till kreatören
Du måste vara inloggad för att ställa en fråga.
Andra som sparat detta recept
I sina kokböcker
Tyvärr har inte detta recept sparats till någon kokbok. Är du den första?