Grillad Spetskål med Misosmör, Lingon och Kantareller

Svårighetsgrad: Medel

En rustik men elegant förrätt där grillad spetskål möter krämigt brynt misosmör, syrliga lingon och stekta kantareller. Toppa med krondill för en nordisk touch.

Förberedelse: 10 Minuter

Tillagningstid: 30 Minuter

Ingredienser

4 portioner
  • 1 st Spetskål
  • 200 g Kantareller
  • 75 g Smör
  • 1 msk Misopasta
  • 4 msk Rårörda Lingon
  • 1 st Krondill

Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.

Så gör du

1.
Dela spetskålen (1 st) i fyra klyftor med rotfästet kvar så att de håller ihop. Pensla med rapsolja och grilla på hög värme (grill eller grillpanna) tills kålen fått rejält med färg på snittytorna men fortfarande har lite kärna kvar. Salta lätt.
2.
Rensa kantarellerna (200 g) och stek dem torra i het panna tills vätskan kokat bort. Tillsätt en klick smör och stek vidare tills de är gyllene. Smaka av med salt och peppar.
3.
Bryn smöret (75 g) i en kastrull tills det doftar nötigt och är gyllenbrunt. Ta från värmen och rör ner mison (1 msk) tills det löser sig. Håll varmt.
4.
Lägg en klyfta grillad spetskål på varje tallrik. Skeda över varmt misosmör och toppa med stekta kantareller. Klicka ut rårörda lingon (4msk) och avsluta med ett par kvistar krondill.

Kreatörens bästa tips för att lyckas

Mison kan justeras efter styrka så börja försiktigt och smaka av. Servera gärna med en bit grillat surdegsbröd eller som mellanrätt i en flerättersmeny.

Har du tillagat denna rätt?

Berätta för kreatören vad du tyckte

Produkter vi på Yummie rekommenderar

Annons

Svampkniv

Annons

Bistrot matsked

Annons

Mandolin 3 blad

Annons

Stripe smörkniv

Få inspiration från liknande kreatörer

Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.

Kort om kreatören

Jag älskar prylar, har en svaghet för husman och det har mina hundar också. Tyvärr har jag som vana att använda inspiration före instruktion och det har gjort att jag ofta låter känslan, snarare än smaken styra vägen.

I matväg lagar jag det mesta förutom banan, men mår som bäst när grillen är igång och doften av brynt smör, dill och något välstekt ligger i luften.

Populära recept från Karl

15 Minuter

Pasta med Skinksås

20 Minuter

Firecracker Shrimps

40 Minuter

Baconlindad kycklingbröst med färskost

90 Minuter

Pitabröd

Recensioner av​ receptet Grillad Spetskål med Misosmör, Lingon och Kantareller

Det är alltid trevligt med ärlig feedback

Betygsätt!

Ställ en fråga till kreatören

Andra som sparat detta recept

I sina kokböcker

Tyvärr har inte detta recept sparats till någon kokbok. Är du den första?

Dags att bli viral?

Vad kul! Vi har nämligen skapat ett format som du enkelt kopierar och klistrar in!

Kopierat!

Är du säker på att du vill ta bort ditt recept? Vi gillade det verkligen...

Men hey, du är alltid välkommen tillbaka med nya godbitar!