Grillad Spetskål med Misosmör, Lingon och Kantareller

Svårighetsgrad: Medel

En rustik men elegant förrätt där grillad spetskål möter krämigt brynt misosmör, syrliga lingon och stekta kantareller. Toppa med krondill för en nordisk touch.

Förberedelse: 10 Minuter

Tillagningstid: 30 Minuter

356 betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 1 st Spetskål
  • 200 g Kantareller
  • 75 g Smör
  • 1 msk Misopasta
  • 4 msk Rårörda Lingon
  • 1 st Krondill

Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.

Så gör du

1.
Dela spetskålen (1 st) i fyra klyftor med rotfästet kvar så att de håller ihop. Pensla med rapsolja och grilla på hög värme (grill eller grillpanna) tills kålen fått rejält med färg på snittytorna men fortfarande har lite kärna kvar. Salta lätt.
2.
Rensa kantarellerna (200 g) och stek dem torra i het panna tills vätskan kokat bort. Tillsätt en klick smör och stek vidare tills de är gyllene. Smaka av med salt och peppar.
3.
Bryn smöret (75 g) i en kastrull tills det doftar nötigt och är gyllenbrunt. Ta från värmen och rör ner mison (1 msk) tills det löser sig. Håll varmt.
4.
Lägg en klyfta grillad spetskål på varje tallrik. Skeda över varmt misosmör och toppa med stekta kantareller. Klicka ut rårörda lingon (4msk) och avsluta med ett par kvistar krondill.

Kreatörens bästa tips för att lyckas

Mison kan justeras efter styrka så börja försiktigt och smaka av. Servera gärna med en bit grillat surdegsbröd eller som mellanrätt i en flerättersmeny.

Har du tillagat denna rätt?

Betygsätt detta recept

Usch, det här gillade jag inte alls..

Se alla 56 kommentarer

Vi rekommenderar dessa produkter till detta recept

Annons

Svampkniv

Annons

Bistrot matsked

Annons

Burk med snäpplock 100 ml

Annons

Stripe smörkniv

Gillade du receptet?

Här ska jag hitta på en bra text.

Kort om kreatören

hej hej hej

Populära recept från Kalle

30 Minuter

Panerad kolja med kall dillsås

25 Minuter

Korvstroganoff med ris

20 Minuter

Salsicciapasta med Fetaost & Persilja

40 Minuter

Potatisgratäng

Andra som sparat detta recept

I sina kokböcker

  • Pasta av Kalle
  • Sexigt av Gordon
  • Hungrigt av Tareq
  • Till långhylsor av Struten

Betyg & Frågeställningar

Karl Åhgren den 10 Januari

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Gilla kommentar / Svara

Karl Åhgren den 10 Januari

Varför använde du inte Guanciale istället för klassisk svensk bacon?

Gilla kommentar / Svara

Du behöver logga in för att skapa recept