Gretas Lasagne

Svårighetsgrad: Medel

Gretas lasagne är min klassiker som alltid levererar. Lager på lager av krämig köttfärs, tjock bechamel och perfekt gratinerad västerbottenost gör den här lasagnen till en självklar favorit.

Förberedelse: 40 Minuter

Tillagningstid: 60 Minuter

Ingredienser

8 portioner
  • Köttfärssås
  • 1 kg Köttfärs
  • 500 g Salsicciafärs
  • 150 g Champinjoner
  • 2 st Gul Lök
  • 3 st Morot
  • 3 st Stjälkselleri
  • 3 dl Vitt vin
  • 75 g Smör
  • 150 g Tomatpure
  • 5 dl Grädde
  • 1 dl Heinz Chilisås
  • 3 msk Kalvfond
  • 3 msk Oxfond
  • Bechamel
  • 75 g Smör
  • 1 dl Vetemjöl
  • 8 dl Mjölk
  • 1 dl Parmesan
  • 2 krm Muskot
  • 1 krm Vitpeppar
  • Till montering
  • 14 st Lasagneplattor
  • 3 dl Västerbottenost

Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.

Så gör du

Såsen

1.
Finhacka morötter, selleri, lök och eventuellt vitlök. Stek långsamt i hälften av smöret tills grönsakerna mjuknat utan att ta färg. Tillsätt vinet och låt det koka ner.
2.
Stek salsicciafärsen i en separat panna tills den är krispig och smulig. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med ett par minuter för att fördjupa smaken.
3.
Stek köttfärsen i resten av smöret i en stor gryta tills den får färg och börjar knäppa. Rör ner kalvfonden, tillsätt salsicciablandningen och grönsaksfräset.
4.
Skiva champinjonerna och lägg i grytan. Tillsätt chilisås, grädde och oxfond. Krydda med salt och peppar. Låt puttra i 30 minuter utan lock, sedan ytterligare 30 minuter med lock.

Bechamelsåsen

1.
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och låt fräsa någon minut. Vispa gradvis ner mjölken och låt såsen tjockna under omrörning.
2.
Tillsätt parmesan och smaka av med salt, vitpeppar och lite riven muskotnöt. Låt sjuda försiktigt i några minuter.

Montering och gräddning

1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Varva köttfärssås, bechamelsås och lasagneplattor i en stor ugnsform. Börja med ett lager köttfärssås i botten och avsluta med bechamel på toppen. Strö över rikligt med riven ost.
3.
Grädda mitt i ugnen i 35–40 minuter tills lasagnen är gyllene och bubblar i kanterna. Låt stå minst 15 minuter innan servering så att den hinner sätta sig.

Kreatörens bästa tips för att lyckas

Gretas lasagne är rejäl, rund i smaken och älskad av både barn och vuxna. Servera med citrondressad grönsallad för balans och gärna ett glas vitt vin om det finns kvar i flaskan.

Har du tillagat denna rätt?

Berätta för kreatören vad du tyckte

Produkter vi på Yummie rekommenderar

Annons

Nils Slev

Annons

NI GNM-07 Grönsakskniv oriental 15 cm

Annons

Köttfärshackare

Annons

NI Allkniv 11 cm Oriental

Få inspiration från liknande kreatörer

Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.

Kort om kreatören

Jag älskar prylar, har en svaghet för husman och det har mina hundar också. Tyvärr har jag som vana att använda inspiration före instruktion och det har gjort att jag ofta låter känslan, snarare än smaken styra vägen.

I matväg lagar jag det mesta förutom banan, men mår som bäst när grillen är igång och doften av brynt smör, dill och något välstekt ligger i luften.

Populära recept från Kalle

25 Minuter

Falukorv med senapsstuvad vitkål

60 Minuter

Pasta i krämig tomatsås

60 Minuter

Krämig Tomatsås

40 Minuter

Smashad Potatissallad med Parmesankräm

Recensioner av​ receptet Gretas Lasagne

Det är alltid trevligt med ärlig feedback

Betygsätt!

Ställ en fråga till kreatören

Andra som sparat detta recept

I sina kokböcker

Tyvärr har inte detta recept sparats till någon kokbok. Är du den första?

Dags att bli viral?

Vad kul! Vi har nämligen skapat ett format som du enkelt kopierar och klistrar in!

Kopierat!

Är du säker på att du vill ta bort ditt recept? Vi gillade det verkligen...

Men hey, du är alltid välkommen tillbaka med nya godbitar!