Fisksoppa med saffran
Svårighetsgrad: Medel
En fisksoppa med saffran som är lika delar lyxig, elegant och snäll. En perfekt rätt att bjuda sina vänner och familj på i vinterkylan
Förberedelse: 25 Minuter
Tillagningstid: 30 Minuter
Ingredienser
4 portioner
- Soppan
- 400 g Laxfilé
- 400 g Torsk
- 1 st Purjolök
- 1 st Lök
- 1 st Morot
- 2 st Selleristjälkar
- 100 g Tomatpure
- 2.5 dl Vitt vin
- 1 l Fiskfond
- 2.5 dl Grädde
- 0.5 g Saffran
- 2 krm Salt
- 1 krm Vitpeppar
- 2 msk Olivolja
- Till servering
- 2 dl Aioli
Observera att recept ibland inte visar vissa ingredienser som smaksättare och kryddor, då kreatören utgår från att du redan har dessa hemma.
Så gör du
1.
Använd halva purjolöken, den vitaste delen, och skär tunna stavar av den. Gör detsamma med halva moroten. Lägg i en behållare med vatten och is och ställ i kylen till servering.
2.
Kör alla grönsaker i matberedare tills de är fint hackade, inklusive halva purjolöken och moroten.
3.
Häll saffranet i en liten skål med vatten, cirka 1 dl, och ställ åt sidan.
4.
Hetta upp olivolja i en rymlig kastrull och fräs grönsakerna tills de mjuknar.
5.
Tillsätt tomatpuré och låt fräsa lite till.
6.
Tillsätt vitt vin och låt koka ner något.
7.
Tillsätt fiskfond och smaka av med salt.
8.
Låt soppan koka ihop medan du förbereder fisken. Ta bort skinnet och skär fisken i kuber. Om det finns en större bit fett på laxfilén, skär bort den och lägg i buljongen för smak.
9.
Mixa soppan så slät du kan.
10.
Tillsätt saffransvattnet och grädde. Smaka av med salt och vitpeppar.
11.
Vänd ner fiskbitarna i slutet och låt småputtra klart i soppan, cirka 10 minuter.
12.
Slevar upp i djupa tallrikar och toppa med aioli och de tunt skurna grönsakerna.
Kreatörens bästa tips för att lyckas
Om det finns en större bit fett på laxfilén, skär bort den och lägg i buljongen för extra smak.
Produkter vi på Yummie rekommenderar
Få inspiration från liknande kreatörer
Välj och vraka och få inspiration av kreatörer från hela Sverige.
Kort om kreatören
Populära recept från Beasmaod
Recensioner av receptet Fisksoppa med saffran
Det är alltid trevligt med ärlig feedback
Betygsätt!
Logga in för att lämna ett betyg.
Ställ en fråga till kreatören
Du måste vara inloggad för att ställa en fråga.
Andra som sparat detta recept
I sina kokböcker
Tyvärr har inte detta recept sparats till någon kokbok. Är du den första?