Så öppnar du ostron

Så öppnar du ostron utan att skada dig

Att öppna ostron ser ofta ut som något man måste ha sjömansbakgrund och armskydd för. Men med rätt teknik och lite respekt för både skal och kniv kan vem som helst lära sig. Det är dessutom ett garanterat sätt att imponera på gäster, och på sig själv.

Vad du behöver

  • En ostronkniv (ingen vanlig smörkniv, tack)
  • En tjock kökshandduk eller en ugnsvante
  • Färska ostron
  • Ett stadigt underlag (och helst inga barn eller husdjur i närheten)

Så gör du

  1. Tvätta ostronen: Skölj dem noggrant under kallt vatten och skrubba bort sand och alger. Det sista man vill ha på tallriken är ett sandbad från havsbotten.
  2. Vik handduken och skydda handen: Lägg ostronet i en vikt kökshandduk med den kupade sidan nedåt (den platta uppåt). Håll om det med handduken så att du skyddar handen för här är det ingen ide att leka hjälte.
  3. Hitta gångjärnet: Vänd ostronet så att den spetsiga änden (gångjärnet) pekar mot dig. Det är där skalet öppnas, som ett litet gångjärn, fast salt och snårigt.
  4. Vicka in kniven: Tryck in ostronkniven i gångjärnet med försiktiga men bestämda rörelser. Inget huggande då detta inte är en skräckfilm. När du känner att kniven gått in några millimeter så börjar du vrida kniven som en nyckel tills du hör ett litet klick.
  5. Skär av muskeln: När ostronet har öppnats en aning, för in kniven längs insidan av det övre skalet och skär av muskeln som håller ihop ostronet. Lyft bort det övre skalet och försök hålla kvar vätskan (det är där smaken sitter!).
  6. Skär loss underifrån: Skrapa försiktigt loss ostronet från det undre skalet men låt det ligga kvar. Det är redo att ätas, men ser mycket trevligare ut när det ligger kvar “snyggt serverat”.

Så vet du att ostronet är färskt

Det ska lukta hav och inte fisk. När du knackar på ett stängt ostron ska det låta tungt och kompakt. Om det är öppet och inte stänger sig när du petar på det: kasta.

Här delar vi våra guider, recept och stadstips för dig som vill laga bättre mat och hitta nya smaker.

Annons

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

WELL DONE! Du överlevde både ugnen och formuläret!

Kopiera receptet och dela i dina sociala kanaler!