Vad du behöver
- En ostronkniv (ingen vanlig smörkniv, tack)
- En tjock kökshandduk eller en ugnsvante
- Färska ostron
- Ett stadigt underlag (och helst inga barn eller husdjur i närheten)
Så gör du
- Tvätta ostronen: Skölj dem noggrant under kallt vatten och skrubba bort sand och alger. Det sista man vill ha på tallriken är ett sandbad från havsbotten.
- Vik handduken och skydda handen: Lägg ostronet i en vikt kökshandduk med den kupade sidan nedåt (den platta uppåt). Håll om det med handduken så att du skyddar handen för här är det ingen ide att leka hjälte.
- Hitta gångjärnet: Vänd ostronet så att den spetsiga änden (gångjärnet) pekar mot dig. Det är där skalet öppnas, som ett litet gångjärn, fast salt och snårigt.
- Vicka in kniven: Tryck in ostronkniven i gångjärnet med försiktiga men bestämda rörelser. Inget huggande då detta inte är en skräckfilm. När du känner att kniven gått in några millimeter så börjar du vrida kniven som en nyckel tills du hör ett litet klick.
- Skär av muskeln: När ostronet har öppnats en aning, för in kniven längs insidan av det övre skalet och skär av muskeln som håller ihop ostronet. Lyft bort det övre skalet och försök hålla kvar vätskan (det är där smaken sitter!).
- Skär loss underifrån: Skrapa försiktigt loss ostronet från det undre skalet men låt det ligga kvar. Det är redo att ätas, men ser mycket trevligare ut när det ligger kvar “snyggt serverat”.
Så vet du att ostronet är färskt
Det ska lukta hav och inte fisk. När du knackar på ett stängt ostron ska det låta tungt och kompakt. Om det är öppet och inte stänger sig när du petar på det: kasta.